Jag blir rädd ända in i själen varje gång man ser valpkull efter valpkull som paras med s.k. "bärare" av sjukdomar hos Border collies. Svenska Vallhundsklubben har en väldigt fin och lätt hanterlig databas där alla registrerade bc finns med, mitt andra hem som uppfödare.
Men det verkar viktigare att få ta en valpkull på sin älskade tik än att se "verkligheten". Sjukdomar kan uppkomma även om man gjort sin läxa långt bak i leden, men för mig är det självklart att nästa gång man ska para sin tik (eller använda sin hane!) är det extremt viktigt att vara absolut säker på att den sjukdomen inte kommer tillbaka en gång till. Gör den det så är det slut på aveln på den hunden. En gång är ingen gång men två är två för mycket! Det är nu uppe en diskussion angående epilepsi, en hemsk sjukdom som vi tack gode gud har varit befriade ifrån på Svarthalls kennel och därmed min än så länge. Men man kan se att folk låter sina hundar gå i avel även om ett syskon eller morbröder/farbröder har drabbats. Detta är förstås en sjukdom som SVaK jobbar på men jag tycker att vi alla som tar en kull på vår tik eller hane måste vara mycket mer ärliga mot oss själva. Är det verkligen så viktigt att vår hund behöver gå i avel så man struntar i följderna? En fråga som är värt att tänka på, jag vet vart jag står i den frågan. De har numera kommit fram med ett fungerande test angående CEA på hundarna som gör att man med lätthet kan se till att det inte händer igen på sina avkommor. Men ändå visar det sig att uppfödare tar samma kombinationer igen efter rapporterade fall… Det samma gäller Ostiocondros, tyvärr är detta ett ännu större mörkertal då det är svårt för veterinärerna att fastställa om det är en skada eller genom arv. Men ändå kan man ju ta det säkra före det osäkra och byta kombination till nästa kull. Får man samma sjukdom den kullen kanske det rent av är tiken som nedärver det. Eller om en hane för tredje kullen på rad får valpar som är drabbade, då borde den inte användas mer i avel eftersom det mest troligt är den som för genen vidare. Men ändå fortsätter (oftast hanarna) att användas som om det inte vore några problem. Tyvärr är OCD en sjukdom som inte går att se de drabbade på SVaK, men ändå ska man ha god kännedom om denna sjukdom innan man parar. Man får helt enkelt "hänga med i svängen" så mycket man kan, inte det lättaste om man är ny. Men det verkar ju heller inte vara särskilt lätt om man är gammal i gemet om man tittar på kombinationerna som görs i Sverige. Det är inte lätt att vara uppfödare! Mycket ska klaffa innan man "vågar" ta en kull, kanske just av den anledningen jag bara har en kull om året. Man får god tid på sig att studera sina avkommor innan det är dags för nästa process med att välja hane. HD status, Sjukdomar, stabilitet och det absolut allra viktigaste VALLNINGS EGENSKAPERNA! Man får aldrig vara så noga i sin avelsprocess att man glömmer vad en border collie är till för, nämligen att valla boskap.
5 Comments
Visst har du rätt, fler borde tänka till och fundera över om sin egen hund tillför något till rasen eller inte. det som jag tycker är lite skrämmande är att det känns lite som inom BC:n får man lite göra som man vill. Nu är det ju faktiskt så att SKK har ju förtydligat sin grundregler från 1/1-2014 där det står att man INTE får använda hundar som t.ex. har haft Ostechondros i avel. Väljer man att göra det ändå så strider man ju faktiskt direkt mot SKK:s grundregler och även Border Collie uppfödare står väl under SKK, eller?!?
Reply
Josefin Gunnarsson
3/11/2014 16:47:23
Jo visst är det så, jag tror dock inte att någon använder sig av en hund som själv har haft OCD. Men däremot hanar som nedärver sjukdomen används om och om igen. Där har inte SKK något att säga till om, tyvärr, det är ju upp till uppfödarna att vara ärliga mot sig själva.
Reply
Jenny
3/13/2014 02:41:33
Vad jag vet så har Bozz lämnat ett par kullar med ep. Och både du och svarthalls kennel avlar friskt på dessa linjer. Även Bobbys Joe har ju lämnat ep.
Reply
Josefin Gunnarsson
3/13/2014 05:07:17
Jag vet mycket väl om dessa hanar! om man ser till antalet valpar som dessa hanar har gett och hur många som är drabbade och med vilka tikar så får man en bättre helhetsbild. Jag ser nu att det kan vara lätt att missuppfatta, jag menar förstås kullsyskon som har EP. Jag skrev också att vi har varit förskonade hittills från EP på våra linjer, Svarthalls har haft uppfödning sedan -80 talet och många valpkullar.
Reply
5/16/2014 22:37:37
Otroligt bra inlägg! Jag hoppas att det kommer föras in att även OCD skall registreras (och sättas krav att undersökas) hos BC (och såklart andra raser). Att hundar får HD-fel, ja det kan de leva med. men OCD, vad jag har sett, måste man operera i de flesta fall.
Reply
Leave a Reply. |
Busy border bloggen har två skribenter,
den ena är Josefin som har kenneln och den andra är Matilda Läs mer om henne HÄR! Arkiv
April 2022
Kategorier
Alla
|